ecoduct Koikyla - highway 1 - Finland (2009)

Ecoduct

Created at: 29 May 2023

Description

Een ecoduct is geen viaduct in de strikte zin van het woord. Men kan zeggen dat een ecoduct een overspanning is die niet in de eerste plaats bedoeld is voor mensen om over te steken. Bij een viaduct kruisen zich twee wegen boven elkaar. Wil men het voor wild mogelijk maken een snelweg te passeren dan kan een ecoduct of wildwissel worden aangelegd, meestal een dijk tussen twee natuurgebieden met een of meerdere viaductvelden ertussen om de autoweg door te laten. De dijk wordt met groen beplant en de toeleidende bermen met afrastering uitgevoerd om zo een ongestoorde passage van groot en klein wild mogelijk te maken.

In een ecombiduct is de passage gecombineerd met een klein-wildtunnel. De tunnel is vooral effectief voor dieren die bijvoorbeeld licht- en geluidshinder ondervinden van weg- en spoorverkeer.

Andere benamingen Naast de term ecoduct worden ook de termen wildwissel, natuurbrug, ecopassage, faunapassage, cerviduct of ecocorridor gebruikt voor een ecologische verbinding. Daarnaast kan een natuurverbinding ook onder een weg door geleid worden. Men spreekt dan eerder van een ecotunnel of ecopassage. Een vaker voorkomend voorbeeld daarvan is een dassentunnel. Ook zijn er combinaties mogelijk zoals het eco-aquaduct Zweth en Slinksloot in de A4 ten noorden van Vlaardingen. In dat geval wordt een ecoduct gecombineerd met een aquaduct.

ecoduct Koikyla - highway 1 - Finland (2009)

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

About the author

climatescan

• Submitted 1823 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 1823 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Nature (Biodiversity) projects →