Wadi - infiltratiezone Sonsbeekpark - Parkweg (1999)

(Bio)swale

Bad BMP - Non-Functioning Climate Adaptation

Created at: 30 Mar 2021

Description

Een infiltratiezone langs het wandelpad bij Park Sonsbeek. Het bestaat uit 4-5 infiltratiecompartimenten met een overflow via een stuw naar het volgende compartiment. Het eerste compartiment is een kom bekleed met stenen en twee overstorten die regenwater aanvoeren.

Het systeem ontvangt het regenwater van en Kluizeweg en via een constructed wetland (helofytenveld) dat het regenwater van Cranevelt deels verwerkt en een overloop heeft onder de Parkweg door naar dit systeem.

Als het systeem overvol is zullen de wadi compartimenten overstromen naar het naastgelegen veld en bij zeer extreme aanvoer loopt het systeem over naar de Sonsbeekvijver bij de Brasserie. Tips voor beheer:

  1. Het eerste compartiment zit al heel lang vol slib, er groeit gras in het slib en zit 1 tot 2 jarig opschot in het systeem. Dit gaat op termijn de voorziening beschadigen.
  2. Het tweede compartiment bevat ook veel slib en water. Hier blijft te lang water staan en er is veel ingroei van oudere bomen.
  3. De duikers tussen de compartiment zijn deels dichtgegroeid, onbekend is om compartiment 3,4,5 ook een koppelingsduikers zouden moeten hebben, deze is dan niet zichtbaar onder de gronddammen.
  4. De verharde ontvangstkom in compartiment heen heeft bij de instroompunten veel uitgesleten cement tussen de voegen, op termijn kunnen de wanden deels instorten.

Rapport visie Sonsbeek: De sprengbeek is in de Waterwijzer van de provincie Gelderland benoemd als SED-water. Dit is water met een specifieke ecologische doelstelling. Hoewel het kwelwater redelijk schoon is, komt op diverse plaatsen verontreinigd water in de beek, door directe aanvoer van regenwater afkomstig van o.a. de Zijpendaalseweg en de Schelmseweg. Bovendien wordt het regenwater in de parken zelf verontreinigd vanuit de landbouwgronden (o.a. de maïsakker op Zijpendaal), door de vele watervogels, het voeren van deze vogels en door hondenpoep. Om de waterkwaliteit te verbeteren is er in 2000 een infiltratievoorziening ofwel een wadi in de agrarische gronden aangelegd, ten westen van de Wolflaan. De voorziening bestaat uit zes trapsgewijs liggende bekkens. Het hemelwater van de wijk ‘t Cranevelt loost nu niet meer rechtstreeks op de beek, maar wordt gereinigd via deze infiltratiebekkens. Voor de opvang en zuivering van het water van de Kluizeweg is een wadi aangelegd aan de Parkweg.


Samenvatting (Dutch description)

Een infiltratie zone lang het wandelpad in sonsbeek. Het bestaat uit 4-5 infiltratiecompartementen met een overflow via een stuw naar het volgende compartiment. Uit het rapport visie sonsbeek: De sprengbeek is in de Waterwijzer van de provincie Gelderland benoemd als SED-water. Dit is water met een specifieke ecologische doelstelling. Hoewel het kwelwater redelijk schoon is, komt op diverse plaatsen verontreinigd water in de beek, door directe aanvoer van regenwater afkomstig van o.a. de Zijpendaalseweg en de Schelmseweg. Bovendien wordt het regenwater in de parken zelf verontreinigd vanuit de landbouwgronden (o.a. de maïsakker op Zijpendaal), door de vele watervogels, het voeren van deze vogels en door hondenpoep. Om de waterkwaliteit te verbeteren is er in 2000 een infiltratievoorziening ofwel een wadi in de agrarische gronden aangelegd, ten westen van de Wolflaan. De voorziening bestaat uit zes trapsgewijs liggende bekkens. Het hemelwater van de wijk ‘t Cranevelt loost nu niet meer rechtstreeks op de beek, maar wordt gereinigd via deze infiltratiebekkens. Voor de opvang en zuivering van het water van de Kluizeweg is een wadi aangelegd aan de Parkweg.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos

About the author

Aquantal Batavodurum

• Submitted 2132 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 2132 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →