Wateropvang rotonde stappegoorweg Tilburg

(Bio)swale

Subsurface Infiltration

Open Stormwater Flow (gutter/hollow road)

Created at: 10 Dec 2021

Description

Rotonde Stappegoorweg te Tilburg • De rotonde watert via banden met openingen (‘wadiband’) af in aangrenzende bermen • De bermen zijn verlaagd voor berging en infiltratie van afstromend regenwater • Onder de rotonde ligt een infiltratiekrattenveld, als aanvulling op het bestaande regenwaterriool.


Samenvatting (Dutch description)

Bij alle herstructureringsprojecten in Tilburg (van straat tot wijkniveau) is klimaatadaptatie een opgave.

Bij de rotonde Stappegoorweg is dat ingevuld door de wegverharding via banden met openingen (‘wadiband’) af te wateren in de aangrenzende bermen. Ook de fietspaden wateren af in de bermen. De bermen zijn verlaagd voor de berging en infiltratie van het afstromende regenwater. Daarnaast zijn de bermen voorzien van ‘slokops’ (trottoirkolken), waarmee overtollig water kan afstromen naar het (bestaande) regenwaterriool. De beschikbare berging in de verlaagde bermen is circa 12 mm, waarmee een groot deel van de jaarlijkse neerslag wordt opgevangen en geïnfiltreerd. Onder de rotonde ligt een infiltratiekrattenveld met een inhoud van circa 60 m3, als aanvulling op het bestaande regenwaterriool. In de bermen en kratten zit in totaal 20 mm waterberging voor de bestaande verharding binnen het plangebied (de rotonde was eerst een kruising). Voor de toename aan verharding is de berging 60 mm. Overtollig water wordt via de bestaande regenwaterriolering afgevoerd naar een bestaande bergingsvijver.

Voor het klimaatbeleid van Tilburg en hoe particulieren worden betrokken zie https://www.huisjeboompjebeter.nl/tilburg/beleid/

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Images

About the author

Sander Kossen

• Submitted 20 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 20 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →