Regenwater en beekoverlast watermuseum

Problem Area - Rainwater Nuisance

Problem Area - Flood Vulnerability

Created at: 06 Feb 2022

Description

The dutch national watermuseum suffered at least 5 times a flooding due to different causes. The articles describe the events. The pictures display an height analysis from AHN3.


Samenvatting (Dutch description)

Het watermuseum heeft sinds de oprichting in 2002-2003 regelmatig last van wateroverlast. De oorzaken zijn verschillend maar hebben als overeenkomende factor de lage ligging van het museum tov de omgeving. Verder is het opvallend dat het vaak gaat om problemen in de winterperiode van dec-feb.

aug 2011: door regen stroomt water vanaf de Zijpendaalseweg het museumterrein op. jul 2014: Door zeer extreme regen, ca 100 mm op park Zijpendaal stromen er rivieren de Zijpendaalseweg af en doen het museum onderlopen.

dec 2017: Smeltende sneeuw en regen uit het park doen het museum overstromen, waarschijnlijk ene combinatie van hoge afvoer en overstroming Sonsbeek met neerslag op het terrein.

jan 2018: Een gesprongen waterleiding in de Zijpendaalseweg zorgt voor aanvoer van water en doet het museum overstromen

2022: Door overvloedige regenval stroomt veel water de hellingen in Sonsbeekpark af en doet de Sonsbeek overstromen bij het museum met wateroverlast in de kelder als gevolg. Een bijkomende oorzaak zijn de mollen die de waterkering deels ondergraven hebben.

9 november 2023 - watermuseum en grand café ondergelopen door waterleiding mbreuk

Genomen maatregel is waarschijnlijk de aanleg van een infiltratieriool bij reconstructie van de Zijpendaal. Google streetview laat zien dat in 2014 al een putdeksel met regenwaterriool aanwezig is. Ligt die te hoog? Te weinig berging ? Verder is er een borstwering vanaf de straat naar de ingang van het museum, als echter de weg volledig gevuld is dan is er geen houden aan. De borstwering van de parkeervakken is minimaal. In de zijpendaalseweg ligt een infiltratieriool.

Als eerste stap voor analyse is gekeken naar de hoogtes en hoogteverloop op basis van AHN3 (zie afbeeldingen)

Ideeën voor oplossingen: Basis principe verdeel het heersprincipe aangevuld met veilige afvoer waar het kan.

Afvoer vanuit het park beperken:

  1. Sawa principe kan toepassen in de weiden van Sonsbeek. Verlaag delen zodat niet alles naar de Jansbeek/sonsbeek afstroomt.
  2. op microniveau in de beboste gedeelten ook kleine sawa bezinkingszones met kuilen maken. dit is een veel toegepaste truc om afstroming uit een bos te verminderen. Wordt wel spannend omdat sonsbeek een rijksmonument is. Aandachtspunt combinatie met de huidige paden, anders gaan die de inspanning teniet doen als ze afvoeren.
  3. Bestaande vijver, watergangen tijdelijk stuwbaar maken. De mini uiterwaarden van van de beek/vijvers worden dan benut. Filmbeelden van 2014 laten al zien dat het nu deels ook al gebeurd, zeker rond de waterval.

Regenwateraanvoer zijpendaalseweg:

  1. nadenken in hoeverre de afstroming in het bos-weide gebied via de hoogtelijnen wellicht anders zou kunnen sturen zodat niet alles direct samenkomt bij het watermuseum. richting Apeldoornseweg/Sonsbeekweg
  2. Voor vermindering afstroming vanaf de Zijpendaalse weg zou je het gootprincipe van de weg moeten versterken. In huidige situatie zijn de parkeerplaatsen licht verhoogd, mogelijk is na reconstructie 10jr? geleden weg verhoogd, berging op straat is dan afgenomen. Dat is een veel voorkomend euvel bij het toepassen van licht verhoogde parkeerplaatsen in projecten.
  3. Aansluitend daarbij zou je eigenlijk over de gehele lengte van de zijpendaalseweg voor een borstwering moeten zorgen om de afstroming naar het museum te beperken.

Waterproof maken gebouw:

  1. De krantenartikelen geven aan dat de laatste overstroming ontstond doordat een lokaal gemaakt "dijkje" ondergraven is door mollen of wat anders. Vanuit dijkversterking gezien heb je altijd back-up systemen met ringdijken, slaperdijken die bij het doorbreken door segmentatie de schade beperken. Iets dergelijks kan op microniveau ook worden toegepast. Concreet wellicht misschien nog een tweede defensielinie maken met nog een dijkje 7a. verhelp kwetsbaarheid instroming naar gebouw . maak drempel, verhoging rond lichttoevoeren naar kelders. (bijv 10-15 cm) 7b. drempel bij entree, aandacht voor rolstoeltoegankelijkheid met flauw oplopende helling.
  2. parkeerterrein en het terrein voor het gebouw verlagen met 10 cm om daarmee wat berging te creëren

Nadenken:

  1. Een groep deskundigen op gebied van klimaatadaptatie - wateroverlast loopt een paar uur in het gebied rond. Gemeente maakt gebiedsanalyse tevoren en dan in een workshop nadenken over de meer redelijk oplossingen.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Climate Events - Learning From Trouble projects →