Infiltratiezaksloot Onderlangs/Boterdijk (2019)

(Bio)swale

Problem Area - Rainwater Nuisance

Climate Adaptation - Solution Rainwater Nuissance

Bad BMP - Non-Functioning Climate Adaptation

Created at: 23 Mar 2022

Description

28 juli 2014 was een zeer heftige dag voor Arnhem toen er tussen de 80 en 110 mm neerslag viel in een periode van 1-2 uur. Als gevolg van de opgetreden wateroverlast zijn overal wadi’s en andere infiltratievoorzieningen aangelegd.

Wateroverlast was in dit gebied een bekend probleem. Er hing zelfs een verbodsbord om bestuurders om te laten rijden bij water op de weg. Om lokale regenwateroverlast te verminderen is ook bij Onderlangs een diepe wadi aangelegd. De weg aan twee zijden kan bovengronds over de volle breedte de zaksloot instromen.

Het systeem wordt extensief onderhouden. Qua visuele beoordeling is duidelijk dat de steile taluds wel leiden tot slijtsporen bij instroming in de wadi. delen zijn ingestort en ondermijnd. de beplanting ontwikkeld zich mooi.

In 2022 heeft de gemeente Arnhem besloten tot een reconstructie van het gebied met de Blauwe golven en heeft aannemer Roelofs de opdracht gekregen om het werk uit te voeren. In de wadi is een grote dam met stenen brug gekomen. Dit beperkt wel de uitwisseling tussen de twee wadi compartimenten.


Samenvatting (Dutch description)

De weg aan twee zijden kan bovengronds over de volle breedte de zaksloot instromen.

Arnhem Klimaatbestendig meldt over de wadi zaksloot ikv herinrichting Blauwe Golven: Begin 2019 zijn de verkeersaanpassingen rond Blauwe Golven afgerond. Eén van de acties van het project was het verminderen van wateroverlast. Wateroverlast was in dit gebied namelijk een bekend probleem. Er hing zelfs een verbodsbord om bestuurders om te laten rijden bij water op de weg. Er is een lange wadi aangelegd waarin het regenwater dat op het kunstwerk valt infiltreert. En een unicum in Nederland, het stukje wadi onder de boog is voorzien van kunstgras. Door het ontbreken van genoeg licht en lucht zou hier geen gras groeien en een zandpartij ontstaan. Voor een groene uitstraling is daarom gekozen voor kunstgras.

Opmerkingen beheer: waarschijnlijk is gewerkt met graszoden bij analeg van de zaksloot. Google streetview laat veel plekken zien die kaal zijn. Dit kan door erosie komen of omdat de zoden niet goed genoeg vastlagen en bij een regenbui naar onderen zijn gezakt.

NB voor de heririchting met de wadi zaksloot zijn radicale keuzes gemaakt door de bestaande bomenstructuur te verwijderen en ruimte te maken voor waterberging.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

About the author

Aquantal Batavodurum

• Submitted 2133 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 2133 projects by this author →

Downloads


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →