Agrowadi - agro swale Kiefteweg (2003) - monitoringproject 2001-2018

(Bio)swale

Vegetated Bio Swale

Created at: 02 May 2022

Description

Voor het monitoringsproject is een gebied van 180 ha beschouwd. Hierin waren 6 boeren die verschillende maatregelen testen om de emissie van erfspoelwater te verminderen. 1 locatie van boer Jonker had een agrowadi als oplossing die intensief bemeten is.

De agrowadi is ontworpen voor agrarische bedrijven. Het voorkomt dat regenwater verontreinigingen van het erf meevoert naar het oppervlaktewater. Voordat het water de agrowadi instroomt gaat het door een slibvang die als hydraulische buffer fungeert en een gelijkmatige afvoer naar de agrowadi realiseert.

Bij agrowadiʹs zijn twee soorten systemen: open en gesloten systemen. Bij een gesloten systeem kan het gezuiverde water niet naar de bodem infiltreren, maar wordt het opgevangen en naar open water getransporteerd. Het systeem van de agrowadi in Diepenheim is een open systeem.

Het vulpakket van deze agrowadi bestaat uit een laag zand, grind en/of lava waar het water makkelijk doorheen sijpelt. Hierin vindt ook microbiële omzetting plaats. Onderin de agrowadi liggen drains die het water vanuit de agrowadi op het oppervlaktewater lozen.

De wadi kan worden beplant met gras of riet. De planten gebruiken de stikstof- en fosfaatverbindingen om te groeien en vormen een zode waarin koper en zink worden vastgelegd. Door te maaien worden voedingsstoffen afgevoerd.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Images


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →