Kunstgraswadi Nelson Mandela brug Arnhem (2018-2022)

(Bio)swale

Created at: 09 Sep 2022

Description

De Nelson Mandelabrug heet zo sinds 1987. Bij aanleg van de brug die naast de John Frostbrug Arnhem zuid en Noord ging verbinden heet bij aanleg de roermondspleinbrug. In de volksmond heette de brug "de nieuwe brug" als onderscheid naar de oude brug ofwel John Frostbrug. In 1980 is onder de Nelson Mandelbrug een landschappelijk kunstwerk gerealiseerd genaamd Blauwe golven. In de loop van de decennia is de ruimtelijke kwaliteit achteruit gegaan en werden de golven ordinair gebruikt als parkeerplaats.

28 juli 2014 was een zeer heftige dag voor Arnhem toen er tussen de 80 en 110 mm neerslag viel in een periode van 1-2 uur. Als gevolg van de opgetreden wateroverlast zijn overal wadi's en andere infiltratievoorzieningen aangelegd.

Waarschijnlijk om lokale regenwateroverlast te verminderen is ook onder de brug een wadi aangelegd als verlenging van de grote en diepte wadi in de toegangsweg Onderlangs. Een van de weinigen met kunstgras, waarschijnlijk omdat gedacht is dat de begroeiing geen kans had onder de brug.

In 2022 heeft de gemeente Arnhem besloten tot een reconstructie van het gebied en heeft aannemer Roelofs de opdracht gekregen om het werk uit te voeren. Kennelijk is de berging in deze wadi met kunstgras elders gecompenseerd en is het oude deel van het kunstwerk Blauwe golven hersteld. Een deel van de blauwe golf is een golfdal geworden waardoor er tijdelijk berging is ontstaan met een afvoer op het regenwaterriool.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →