Savanna by the River Waal - Goffertpark Nijmegen (2022)

Problem Area - Drought

Created at: 11 Jul 2023

Description

Nijmegen has many left wing political parties that reign the city. There it is called often Havana by the river Waal. This summer of 2022 created a wordplay with savanna by the river Waal when the grass of the big mains park was observed. A grass eneginering company proclaimed that the gras is likely going to die and that antoher type of grass is required that handles drougtht better.


Samenvatting (Dutch description)

Vanwege de vele linkse colleges in Nijmegen wordt de stad vaak Havanna aan de Waal genoemd. De zomer van 2022 liet zien dat het ook zien dat het woordspelletje Savanna aan de Waal van toepassing is als je kijkt naar het gras van de beide grote parken van Nijmegen.

Het bijna 120 jaar oude Kronenburgpark ligt in het centrum en is beroemd door het gelijknamige lied van Frank Boeijen. Op het gras in het park picknicken vaak scholieren en studenten en zeker in de avond is het een geliefde plek. De schaduw van de bomen maakt het aantrekkelijk.

Het andere grote park is het Goffertpark uit 1935 dat door Arcadis (Heidemij) als werkverschaffingsproject in de grote jaren 30 crisis van de vorige eeuw, is aangelegd. Het park is nu vooral bekend om de regelmatige grote concerten die er gehouden worden en allerlei sporters genieten van het park.

De Gelderlander van 7 september 2022 citeert de grasexperts van Barenbrug. Het is de vraag of het nu gele gras het gaat overleven. Als gratis advies wordt aangegeven dat een ander soort gras die beter met droogte om kan gaan voortaan moet worden gebruikt.

Een klein onderzoek van Roelofs begin september 2022 (zie video) liet zien dat in extensief gemaaide dorre gele gras wadi's nog steeds groene oases van kruiden en zegges aanwezig zijn. Deze kenmerken zich door een diepere worteling. Een oplossing van dieper wortelend gras met kruiden en zegges is mogelijk een goede optie voor het Kronenburgpark.

Het Goffertpark kent ook compactie van de grond als probleem na het op en neer springen van de mensenmassa's tijdens concerten, de grasmat wordt daar regelmatig vervangen.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Images

Videos

Algemeen/general
Jaar van aanleg/year of construction 1939
Dimensionering/dimensions
Oppervlakte (m2)/surface (m2) 83 ha

Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Climate Events - Learning From Trouble projects →