Bedriegertjes parkeerdek garage museumpark Rotterdam

Water Playgrounds - Urban Area

Created at: 14 Nov 2023

Description

Tekst website Rots-maatwerk:

180 spuiters geven verkoeling op het betonnen dek Op het dek van de parkeerkelder van het Museumpark in Rotterdam realiseerden wij een bijzondere fontein die bezoekers telt. De 180 spuiters in deze fontein kunnen tot wel 3,50 meter hoog spuiten.

Een fontein die mensen kan tellen Diverse camera’s rond het plein ‘tellen’ de hoeveelheid mensen. Hoe meer mensen er op het plein zijn, hoe dynamischer de fontein zal spuiten. Daarnaast zorgt een weerstation voor aanpassing van de installatie bij slecht weer. Zo wordt voorkomen dat er teveel water in de retourgoten stroomt.

In betondek gestort De gehele fontein is zo ontwikkeld dat deze in het betonnen dek van de parkeerkelder is geïntegreerd. Hierdoor is de fontein geheel opgenomen in het betondek en is het zichtbare deel geminimaliseerd waardoor deze niet overheersend is.

Watertechniek De techniek voor de spuiters en de sturing hebben we net als de waterzuivering geheel weggewerkt in een ondergrondse combiput, zodat de techniek onzichtbaar is voor bezoekers van de fontein. Om het water op te vangen wordt er gebruik gemaakt van een brede gietijzeren rooster. De fontein hebben we zo ingesteld dat de spuiters elkaar afwisselen. Daardoor weet je niet wanneer de fontein gaat spuiten. Dit speelse effect zorgt ervoor dat er zeker op warme dagen veel mensen op de fontein afkomen, met een levendig plein tot gevolg.

De grote hoeveelheden water die nodig is voor deze fontein worden gebufferd in drie grote betonputten. De watertechniek en sturingen zijn in de technische ruimte geplaatst. Gezien de slecht draagkrachtige bodem zijn deze putten op een puttenfundatieplaat geplaatst welke is onderheid.

Enkele feiten & cijfers

  • 180 fonteinspuiters welke worden aangestuurd door een computer welke de bezoekers kan tellen middels camera's. Hoe meer mensen hoe dynamischer de fontein.
  • Systeem levert ca 200m3 per uur aan watercirulatie. Camerasturing zorgt ervoor dat de fontein niet hoog spuit indien er geen/weinig mensen aanwezig zijn.
  • Turn-key realisatie: gehele proces in 1 hand. Van engineering tot aanleg en onderhoud.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos

About the author

Aquantal Batavodurum

• Submitted 2292 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 2292 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →