Ecoduct Groote Heide A2 - (Leende, 2013)

Ecoduct

Created at: 07 Feb 2024

Description

Het Ecoduct Groote Heide is een ecoduct in de rijksweg A2 vlakbij Leende en verbindt de natuurgebieden Groote Heide en Valkenhorst met elkaar.

De Groote Heide was van oorsprong een enorm heidegebied grofweg tussen Heeze, Geldrop, Eindhoven en Valkenswaard. Tot de Tweede Wereldoorlog vonden er ontginningen plaats en werd in een groot deel van het gebied (naaldbomen)bossen aangepland. De Groote Heide maakt tegenwoordig deel uit van het grotere Natura2000-gebied Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux.

Het ecoduct is circa 50 meter breed en gebouwd met een ruimtereservering voor 2x3 rijstroken. De A2 heeft 3 rijstroken in zuidelijke richting en in de richting Eindhoven liggen 2 rijstroken. Het ecoduct overspant de snelweg in één keer, dus zonder middenpijler.

Het ecoduct Groote Heide is onderdeel van het Meerjarenprogramma Ontsnippering, waarbij voor 2018 onder andere een aantal ecoducten worden gebouwd om verschillende natuurgebieden met elkaar te verbinden zodat dieren zich ongestoord van het ene gebied naar het andere kunnen verplaatsen. Een ander ecoduct in de A2 dat deel uitmaakt van dit programma is de iets zuidelijker gelegen Natuurbrug Weerterbergen. De overspanning van het ecoduct Hoogerheide is tijdens een 24-uurs afsluiting van de A2 tussen knooppunt Leenderheide en Weert in het weekend van 6 en 7 juli 2013 op zijn plek gelegd. Met de voltooiing van het ecoduct eind 2013 zijn de natuurgebieden Valkenhorst en Groote Heide met elkaar verbonden. Op 8 januari 2014 volgde de formele openstelling

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Videos

About the author

Aquantal Batavodurum

• Submitted 2292 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 2292 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Nature (Biodiversity) projects →