Description
Niet-aangewezen zwemplek naar officiele zwemplek
Vanaf het Marineterrein wordt het hele jaar door in het water van de binnenhaven gezwommen. Een steiger schermt dat deel van het Oosterdok al jaren af van het scheepvaartverkeer, maar een officiële zwemstatus had de plek nooit. Daar komt nu verandering in.
Ja, ik wil elke dag het laatste nieuws vanuit Amsterdam ontvangen.
Na ‘jaren van zorgvuldige monitoring van de waterkwaliteit’ heeft de provincie Noord-Holland deze locatie namelijk als een officiële zwemlocatie aangewezen. Volgens de betrokken organisaties – Bureau Marineterrein, Waternet, het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, de gemeente Amsterdam en het Rijksvastgoedbedrijf – is dat een historisch besluit. Immers: andere populaire zwemlocaties in stadsdeel Centrum hebben deze status niet. Voor die plekken geldt een gedoogbeleid; zwemmen is daar op eigen risico en de waterkwaliteit wordt op die plekken niet in de gaten gehouden.
Thijs Meijer, projectdirecteur van Bureau Marineterrein, is blij met deze primeur. “Het zwemmen heeft hier een natuurlijke plek gevonden, het is uitgegroeid tot een van de meest geliefde plekken voor zomerse verkoeling in Amsterdam. We zijn blij dat we het hele jaar door deze voorziening kunnen bieden, vooral tijdens de steeds warmere zomers.”
Zwemlijnen keren terug
Nu de binnenhaven van het Marineterrein een officiële zwemlocatie is, komen er diepteaanduidingen en informatieborden en keren de zwemlijnen voor baanzwemmen terug. Onlangs is bij het grasveld op de oude voorwerf op het Marineterrein al een kleedhokje gebouwd en er wordt onderzocht of er ruimte is voor douches. Noodvoorzieningen, zoals reddingsboeien en trappetjes, waren al aanwezig. Om de veiligheid van zwemmers te verbeteren, zijn de uitsparingen onder de kademuren afgedicht. De kosten daarvan komen voor rekening van het Rijk.
Er komt geen toezicht, zegt Meijer. “Zwemmen blijft op eigen risico. Wel zijn er op drukke dagen twee hosts, om een oogje in het zeil te houden op de oude voorwerf. Dit zijn echter géén badmeesters.”

De binnenhaven van het Marineterrein wordt de eerste officiële zwemplek in Amsterdam-Centrum. Op de voorgrond een deel van de oude voorwerf.Beeld Melchior Overdevest
Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit. Van april tot september wordt om de twee weken de hoeveelheid poepbacteriën in het water gemeten en wordt maandelijks hoeveelheid blauwalg in het water vastgesteld. Die bacterie is op deze plek tot nu toe nog nooit aangetroffen.
Rioolwater omgeleid
De belangrijkste factoren die de waterkwaliteit beïnvloeden zijn onder meer straatvuil zoals hondenpoep en boten die vuil water lozen. Riooloverstorten – als nooduitlaat van het rioolgemaal op het Marineterrein – zijn een andere mogelijke bron van vervuiling.
Volgens een woordvoerder van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht komen die maar weinig voor. In de afgelopen veertig jaar is het aantal overstorten teruggebracht van vijftig naar drie tot vijf per jaar, zegt ze. “Overstorten gebeuren vrijwel uitsluitend in de warme maanden, bij veel regen.”
De riooloverstort in de zwemzone is afgesloten en omgeleid naar de Dijksgracht, zodat het rioolwater zelfs bij noodsituaties niet meer direct in het water van de binnenhaven terechtkomt.
Om ervoor te zorgen dat zwemmers tijdig op de hoogte worden gesteld van eventuele verontreiniging, worden ze via borden, de website zwemwater.nl en sociale media gewaarschuwd. Dan geldt minimaal 72 uur een negatief zwemadvies.
Populaire zwemplek
Op warme zomerse dagen is het vaak enorm druk op het Marineterrein. Thijs Meijer, projectdirecteur van Bureau Marineterrein, schat dat als de steiger én het grasveld op de oude voorwerf vol liggen er zo’n vijftienhonderd mensen aanwezig zijn. Op een normale zomerdag zijn er tussen de 150 en 500 zwemmers, zegt hij.
Elfde zwemlocatie
Verantwoordelijk wethouder Melanie van der Horst (Water) is blij met de eerste officiële zwemlocatie in stadsdeel Centrum. “Voor veel mensen is het niet gemakkelijk om de stad uit te gaan om zwemwater op te zoeken,” zegt ze. “De zomers worden steeds warmer, dus we moeten ervoor zorgen dat er ook in de stad genoeg plek is om verkoeling te zoeken, waar het water schoon en veilig is.”
De locatie is in Amsterdam de tiende officiële zwemplek in open water. Van der Horst hoopt binnenkort in Weesp de elfde aan te kunnen leggen, in de Vecht. “We onderzoeken nog waar dat het beste kan, zodat de Weespers ook van een mooie zwemplek kunnen genieten.”
De gemeente staat open voor uitbreiding van het aantal officiële zwemplekken in Amsterdam, maar geeft daarbij meteen aan dat dat niet heel snel zal gaan. ‘De uitvoering kost veel tijd en moeite.’
Tot januari 2023 was ook het Sloterstrand in Amsterdam-Nieuw-West een officiële zwemlocatie. Daar kwam een einde aan nadat in het water van de Sloterplas ter hoogte van het strand hoge conctraties van de E. colibacterie, ook wel de poepbacterie, waren aangetroffen. Dat heeft zwemmers er tot nu toe niet van weerhouden deze plek in groten getale te bezoeken.
Binnenhaven Marineterrein eerste officiële zwemplek in Amsterdamse binnenstad: ‘Historische beslissing’ | Het Parool
Help us provide more detailed information about this project by
contributing!