waterberging Marijkelaan Yerseke

(Bio)swale

Created at: 17 Dec 2022

Description

We currently do not have a detailed description of this project.

Samenvatting (Dutch description)

waterberging Marijkelaan Yerseke

In opdracht van de gemeente Reimerswaal legde het hoveniersbedrijf een wadi aan in de Marijkelaan in Yerseke. Een wadi is een groenstrook waar water de de grond in kan trekken op het moment dat er zoveel neerslag valt dat de riolering het niet aan kan. De aanleiding hiervoor was wateroverlast bij een extreme regenval in het voorjaar 2016. “Het water kan hierin opgevangen worden en langzaam in de grond infiltreren. Tevens vormt de Wadi een groene aankleding voor de buurt. Er zijn diverse zitgelegenheden en ruimte voor spelende kinderen. Ook het wachten op de bus wordt een stuk aantrekkelijker met uitzicht op het groen”, laat het bedrijf weten.

Wadi tegen wateroverlast Kerkhoekstraat Yerseke 10 februari 2017, 15:03 Algemeen

YERSEKE - De herinrichting van de Kerkhoekstraat in Yerseke, om de kans op wateroverlast in huizen te verkleinen, is deze week begonnen. De nieuwe bestrating kan regenwater beter verwerken. In de Marijkelaan, bij de Kerkhoekstraat, komt een wadi, een parkachtige groenstrook die regenwater bergt.

Naast de wadi (rechts op het beeld) komt er een nieuw schoonwaterriool en waterdoorlatende bestrating. Het werk wordt in fases uitgevoerd en is als het meezit eind mei klaar.

Kuil In de eerste fase is het oostelijke deel van de Kerkhoekstraat aan de beurt. Daarna verplaatsen de werkzaamheden zich in westelijke richting, tot aan de kruising met de Marijkelaan. De Kerkhoekstraat ligt op een punt hoger en daardoor kan het water op straat hier bij regenval niet makkelijk wegstromen. Door de straat op te hogen verdwijnt deze ‘kuil’.

Klinkers Bij de herbestrating worden speciale stenen - waterpasserende verharding - gebruikt, waarlangs het regenwater eenvoudiger de grond in gaat. Hier komt het via drainage in de nieuwe hemelwaterriolering terecht. “Je hebt ook waterdoorlatende verharding, maar die klinkers slibben sneller dicht”, legt een woordvoerder van de gemeente Reimerswaal uit.

Apart De riolering voor afvalwater in de Kerkhoekstraat heeft volgens de gemeente Reimerswaal nog geen onderhoud nodig. Deze riolering ligt er sinds 1973 en verkeert nog in goede staat, is in een gemeentelijke nota te lezen. Vroeger werd de riolering in Nederland aangelegd zonder gescheiden afvoer van vuil water en regenwater. Bij de aanleg van nieuwe rioleringsbuizen en vernieuwing van riolering komen er steeds vaker aparte buizen voor regenwater en vuil water.

Waterberging Ook wordt er steeds vaker gekozen voor berging op straat en afvoer van het water bovengronds. Zo ook in de Kerkhoekstraat. Dit hemelwaterriool wordt aangesloten op een nieuw te graven waterberging in de Marijkelaan. Het regenwater kan voor andere doeleinden gebruikt worden en belast daarnaast de rioolwaterzuivering niet.

Sloten Omdat er geen sloten in de buurt van de Kerkhoekstraat zijn om het regenwater naar af te voeren, laat de gemeente een wadi aanleggen parallel langs de Marijkelaan, op de plek waar nu nog parkeerplaatsen zijn. Die worden verplaatst naar het gemeentelijke terrein achter de nieuwe huizen van woningcorporatie R&B Wonen.

Extreem De wadi wordt een soort verlaagd plantsoen, met een paadje, gras, bomen, banken en een bruggetje. Het lijkt op een parkje en er kan ook in gewandeld en gespeeld worden, maar het is in de eerste plaats een voorziening voor waterberging. “We moeten eraan wennen dat er bij extreme regenval water op straat staat. We kunnen wateroverlast in huizen in de Kerkhoekstraat niet uitsluiten, maar met deze aanpassingen wordt de kans op wateroverlast aanzienlijk kleiner.”

Blank Door de klimaatverandering zijn er steeds vaker korte, hevige regenbuien die de riolering kunnen overbelasten. Dat heeft tot gevolg dat straten blank staan en water huizen inloopt. “Grotere rioolbuizen zijn de oplossing niet, want daaraan zit technisch een maximum. Toekomstbestendig is water bovengronds bergen en afvoeren.”

Tuin Dat kan bijvoorbeeld met een wadi. Gemeenten willen daarnaast de burgers meer betrekken bij waterberging. Bij nieuwbouw wordt er beter rekening gehouden met het afvoeren van regenwater en huiseigenaren moeten hiervoor zelf ook voorzieningen treffen. Dat kan bijvoorbeeld een ondergrondse opslag voor water in de tuin zijn.

Help us provide more detailed information about this project by contributing!

Images

About the author

Floris Boogaard

• Submitted 2063 projects
• Expert at Water
• Netherlands

View all 2063 projects by this author →


Related projects

Below you will find the latest related projects in this category.

Show more related projects →

View all Water projects →